уторак, 09. октобар 2012.

Kombinovanje boja

Pomoću boja možete da utičete na raspoloženje, da privučete pažnju ili da kreirate atmosferu.

Da biste razumeli značenje boja, koje će vam pomoći u kreiranju savršenih kombinacija, važno je da razumete i odnose između boja.
I dok i sami prepoznajete prijatne i neprijatne kombinacije boja kada ih vidite, postoji i teorija zasnovana na krugu boja, pomoću kojeg lako možete proceniti koje boje se najbolje slažu.

Primarne, sekundarne i tercijarne boje

U krugu boja, primarne boje su crvena, žuta i plava. Tri sekundarne boje su zelena, narandžasta i ljubičasta, nastale mešanjem primarnih boja. Još šest tercijarnih boja su stvorene mešanjem primarnih i sekundarnih boja.


Tople i hladne boje
Krug boja se može podeliti na tople i hladne boje.

Tople boje su zasićene i energične i imaju tendenciju da se ističu u prostoru. Bolje pristaju tamnijem tenu, za razliku od hladnih koje lepše idu uz svetliji ten.
Hladne boje daju utisak smirenosti i imaju umirujuće dejstvo.
Bela, crna i siva se smatraju neutralnim bojama.


Šest šema za kombinovanje boja


Monohromatska šema boja

Monohromatska šema boja koristi varijacije u svetlini samo jedne boje.  Ova kombinacija je idealna za čist i elegantan izgled. Monohromatske boje se odlično slažu međusobno i produkuju umirujući efekat.


Komplementarna šema boja

Boje koje su nasuprot jedna drugoj u krugu boja nazivaju se komplementarnim bojama (primer: crvena i zelena, plava i narandžasta…). Visok kontrast komplementarnih boja, kreira veoma živ izgled, ali veoma dobro izgleda ukoliko vam je cilj da se istaknete. Naravno to možete ublažiti ubacivanjem bele između (na pr. umesto da uz ljubičaste pantalone obučete žutu majicu, možete obući belu i staviti žuti šal/maramu).Razdeljeno-komplementarna šema boja

Kada želite da ukombinujete tri boje najbolje je da jedna posluži kao osnovna, a druge dve boje kao dodatak istoj. I ova šema ima jak vizuelni kontrast kao i komplementarna šema, ali sa manje tenzije. Dobra je za početnike, jer je teško kod nje zabrljati.
Analogna šema boja

To su boje koje se nalaze jedna pored druge u krugu boja (primer: zelena, žuto-zelena i žuta ili crvena, narandžasto-crvena i narandžasta). One se obično dobro slažu i stvaraju mirne kombinacije. Ove šema boja se često mogu naći u prirodi, skladne su i prijatne za oči.
I ovde izaberite jednu boju koja će biti dominantna, a druge dve treba da je podržavaju. Triadna šema boja

Postavljanjem jednokostraničnog trougla na točak boja, možete kreirati veoma živopisne šeme boja. Ove kombinacije boja imaju tendenciju da deluju živo, čak i kad koristite blede i nezasićene boje. Naravno, neka jedna bude dominantna, a druge dve akcentne.Tetraedarska i kvadratna šema boja

Ove šeme koriste četiri boje koje su raspoređene u dva komplementarna para (kao na prvoj slici) ili u obliku kvadrata, ravnomerno rasporedjene (kao na drugoj slici). Ove bogate šeme boja pružaju dovoljno mogućnosti za različite varijacije.


Još jedan savet - kada tražite vašu savršenu kombinaciju boja osvrnite se na prirodu. Kombinacije boja u prirodi su tipično harmonične za naše oči. Ovo može biti slučaj čak i sa bojama koje po teoriji boja ne idu jedna sa drugom.

P.S. Ukoliko želite možete mi poslati pitanje i vašu fotografiju na mail radosevs@yahoo.com :** Vrlo rado ću vam odgovoriti i pomoći:**

7 коментара:

 1. Great blog, would you like to follow each other?

  WWW.ROXTHEFOX.COM

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. thank you hun:* of course i'll follow i see you like color blocking as well as i do:**

   Избриши
 2. Glad to see you like color blocking too! I'm following you on Bloglovin, hope you follow back!

  WWW.ROXTHEFOX.COM

  ОдговориИзбриши
 3. color wheel.. i learned and made it too in college. very interesting, i like the subject actually xx

  Letters To Juliet

  ОдговориИзбриши